Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Bespaar tijd, geld en gedoe met Toekomstbouwers

Bedankt! Je aanvraag is verzonden. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Oeps! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.
Ontwerp en advies
Leestijd 0 min

Een huis bouwen of verbouwen in 3 eenvoudig stappen

April 20, 2022

Weet je al wat wil je bouwen of verbouwen?

Met het verbouwen van je woning wil je natuurlijk dat jouw wensen voor een fijn huis werkelijkheid worden.

Wellicht heb je zelfs grote plannen om jouw droomhuis nieuw te latenbouwen? Of wil je jouw kantoor of winkel veranderen tot de ideale werkplek voorjouw medewerkers en de blikvanger voor klanten?

Zeker niet iedereen heeft meteen een duidelijk idee wat een goede oplossing is voor een droomwoning of de ideale werkplek.

Lees in dit artikel welke 3 stappen nodig zijn om jouw woning of bedrijfspand succesvol te (ver)bouwen.

 

De 3 fasen van een bouwplan

Wat ga je tegenkomen in jouw bouwplan?
Hier lees je waar je rekening mee moet houden voor je bouwplan, groot of klein.

Het uitwerken van een bouwplan gebeurt in alle gevallen op basis van onderstaande drie fasen.

  1. Voorbereidingsfase
  2. Ontwerpfase
  3. Bouwfase

 

1.   Voorbereidingsfase

In deze fase wordt vastgesteld wat jouw doelstellingen zijn. Het is erg belangrijk dat alle betrokken partijen deze doelstellingen goed kennen. En daar naar handelen in de latere fasen.

En dit is de fase waarin wordt onderzocht wat een goed plan van aanpak is. Ofwel wordt bepaald wat er allemaal nodig is om uiteindelijk jouw bouwplan te realiseren. Bijvoorbeeld een serre of aanbouw aan je huis. Of verbouwing van je kantoor.

Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste onderdelen die uitgewerkt moeten worden. Deze vormen samen het plan van aanpak.

Belangrijkste onderdelen

  • Doelstellingen bouwplan
  • Wensen (z.s.m. opleveren, stijl, architectuur)
  • Eisen (35m² aanbouw, vloerverwarming)
  • Diverse opties voor een oplossing verkennen
  • Onderzoek vergunningsplicht
  • Eerste verkenning technische haalbaarheid
  • Kostenraming
  • Benodigde dienstenen producten t.b.v. offertes bouwfase (zoals: architect / interieurarchitect; constructeur; adviseur bouwfysica; adviseur installaties; ontwerp; bouwtekeningen; advies verduurzamen enz.)

 

Met een goed plan van aanpak

  1. Voorkom je dat de kosten steeds hoger worden.
  2. Voorkom je dat jouw keuzes bij nader inzien tegenvallen.
  3. Of dat de bouwfase slecht verloopt met allerlei onverwachte ergernissen.

  

2.   Ontwerpfase

Een ontwerp is niets meer dan letterlijk uitwerken hoe jouw bouwplan eruit moet komen te zien.

Of het nu een nieuw dakkapel, de verbouwing van een badkamer of een nieuwe winkelinrichting is. Er is een ontwerp nodig.

Dit wil niet zeggen dat er altijd een architect of bouwtekenaar nodig is om een bouwtekening te maken. Dit kan een eenvoudige bouwtekening zijn waarmee de vakmensen voldoende informatie hebben om te bouwen.

Maar het helpt wel om met een bouwkundig specialist verschillende technische mogelijkheden te verkennen. Of eventueel samen met een (interieur)architect verschillende ontwerpen door te nemen. Op deze manier kun je bekijken wat voor jou de ideale oplossing is.

Belangrijkste onderdelen ontwerpfase

  • Selecteren (interieur)architect (wanneer nodig)
  • Selecteren overige adviseurs (constructie, installaties, duurzaam bouwen, energie besparen)
  • Moodboard
  • Ontwerp en bouwtekeningen
  • Vergunning (aanvragen, bouwtekeningen)
  • Regelgeving (maximale bouwhoogte, maximale bebouwd oppervlak)
  • Budgetbewaking

 

Aanvullende informatie over de ontwerpfase: zie verderop in dit artikel.

 

3. Bouwfase

Dit is het moment dat de vakmensen bij jou thuis of op de werkvloer komen.

Het moment dat de (bouw)trein vertrekt. En dat die trein liever niet stopt, want dat is niet handig. Ofwel een goede voorbereiding en heldere communicatie is wel zo handig.

Wist je dat een goed verloop van de bouwwerkzaamheden voor 60% bepaald wordt tijdens de ontwerpfase en voorbereiding op de uitvoering?

De overige 40% wordt bepaalt door de kwaliteit van de aannemer en overige vakmensen. En door een goede begeleiding van de bouwfase.

Belangrijkste onderdelen bouwfase

  • Een goed ontwerp
  • Goede voorbereiding op de uitvoering
  • Vakmensen die kwaliteit leveren
  • Reële planning
  • Kwaliteitscontrole
  • Budget bewaken
  • Goede afstemming / communicatie

Aanvullende informatie over de bouwfase: zie hieronder.

 

Belangrijke tips en meer informatie per fase

 

1.   Voorbereidingsfase

Wat is belangrijk tijdens de voorbereidingsfase? En wat is bepalend voor de kwaliteit van jouw verbouwing, aanbouw, serre, nieuwe keuken?

 

Belangrijk: bepaal jouw doelstellingen

Het belangrijkste in het proces van bouwen of verbouwen is dat jouw belangen of doelstellingen goed in beeld komen.

Wil je dat jouw kantoor zo snel als mogelijk wordt verbouwd? Of neem je liever voldoende tijd om te zorgen dat uiterlijk, stijl, comfort en praktische indeling van de aanbouw van je huis helemaal naar je zin zijn?

En in hoeverre wil jezelf het ontwerpproces en bouwproces managen? Zijn afwerkingsdetails voor jou niet belangrijk? Of juist wel. En wil je dat het eindresultaat precies wordt zoals je verwacht?

Voor veel mensen die ooit verbouwt hebben is de keuzestress wel herkenbaar. Zoveel zaken waar een keuze uit gemaakt moet worden. En dan nog zoiets als het zorgen dat de kosten binnen budget blijven.

Conclusie: zorg dat je jouw doelstellingen goed uitwerkt!

 

2.   Ontwerpfase

Wist je dat je voor een verbouwing zonder vergunning geen architect nodig hebt?
En dat je best veel mag bouwen zonder vergunning?
Er is veel mogelijk, maar er zijn dan nog steeds regels.

Waar je rekening mee houden als je een ontwerp maakt van jouw aanbouw, serre of verbouwing van je kantoor lees je hieronder meer over.

Geen architect nodig

Een dakkapel, bijvoorbeeld, kun je meestal kiezen op basis van standaard tekeningen of foto´s uit een catalogus. Je geeft op basis van de gekozen tekening/foto jouw gewenste maatvoering op en je bent klaar.

En in veel gevallen is er ook geen vergunning nodig om een bouwplan te realiseren.

Wel dienen er nog belangrijke keuzes gemaakt te worden voor details als het soort materiaal van de dakkapel. Het soort materiaal bepaald onder andere ook de hoeveelheid onderhoud dat de dakkapel nodig heeft. Daarnaast zul je voor de dakkapel een mooie afweking willen aan de binnenzijde van je woning of kantoor. Een vensterbank, aftimmering, stukwerk enzovoort.

 

Bouwen zondervergunning

Voor een aanbouw, serre, verbouwing van een winkel of kantoor, een dakkapel of garage is in veel gevallen geen vergunning nodig. Echter moet je hierbij nog steeds verplichthouden aan lokale regelgeving.

Dit betekent onder andere dat je een garage of serre tot maximaal een bepaalde hoogte mag bouwen. En een aanbouw of garage mag samen met je woning niet het maximum te bouwen oppervlakte van je perceel overschrijden.

Zo zijn er nog meer regels waar je rekening mee moet houden.

 

Een mooi én goedontwerp

Is er wel een ontwerp nodig, dan is het belangrijk dat je op basis van jouw doelstellingen een goed team met adviseurs samenstelt. Een goed team bestaat bijvoorbeeld uit een architect, constructeur, installatieadviseur, adviseur energie besparen en een interieurarchitect.  

Belangrijk is dat de adviseurs de juiste kennis hebben. En begrijpen wat jouw doelstellingen zijn. Hierdoor geven ze alleen adviezen en voorstellen die jou helpen.

Een eenvoudige garage mag geen dure garagedeur krijgen. Een groot installatiebureau heeft mogelijk niet genoeg kennis van een hypermodern Smart Home systeem. Ook al heeft dat bureau al eens een Smart Home systeem aangelegd.

En een ontwerp voor een hip kantoor kun je vast door veel interieurarchitecten laten maken. Maar is in dat ontwerp voldoende rekening gehouden met de werkwijze van jouw bedrijf? Is er voldoende ruimte voor brainstormen of juist om stil te kunnen werken? Is de routing en indeling slim genoeg uitgewerkt?

 

Kies de juiste materialen

Wil jij zo min mogelijk onderhoud aan je huis of kantoor. Dan moeten in het ontwerp ook de juiste afwerkingen, zoals kozijnen van aluminium of kunststof verwerkt zijn. En een boeiboord van bijvoorbeeld Keralit (kunststof). Of dat duurzame tapijt van Desso.

Dit zijn niet altijd goedkope oplossingen. Maar over een periode van 20 jaar zijn houten kozijnen duurder, dan de aluminium kozijnen die bij aanschaf meer geld kosten. En de aluminium kozijnen hebben geen onderhoud nodig. Een slecht tapijt op kantoor ga je al na 3 jaar zien door slijtage.

 

3. Bouwfase

Bouwen aan jouw droomhuis of ideale werkplek is hartstikke leuk! Wie wil nou niet meer ruimte? Of dat alles weer nieuw is en er hartstikke mooi uitziet?

Bouwen is leuk, maar kent ook veel tegenvallers. Omdat tijdens de bouw regelmatig duidelijk wordt dat wat in het ontwerp staat niet lukt. Zelfs bij nieuwbouw komen vakmensen met alternatieven. Een gootje in jouw inloopdouche, terwijl jij dat niet wil. Maar het kan niet meer anders.

Lees hier meer over de mogelijkheden en tips voor een soepel bouwproces.

 

Let op: de planning kan snel uitlopen!

Ben je bewust dat heel veel werkzaamheden in de bouw elkaar opvolgen. En kunnen ook niet in een andere volgorde worden uitgevoerd. Dit kan snel voor problemen zorgen met als gevolgd dat de planning flink uitloopt. Hieronder een voorbeeld:

Wil je bijvoorbeeld vloerverwarming in jouw huis uit de jaren 80? En heeft de architect of de aannemer besloten dat dit kan door sleuven te frezen in de vloer? Dit is een goedkope oplossing en snelle manier van werken, omdat dan de huidige vloer niet gesloopt hoeft te worden.

Maar ben je bewust dat niet alle vloeren geschikt zijn om sleuven te frezen? Kom je tijdens het frezen erachter dat de vloer niet sterk genoeg is voor het frezen van sleuven, dan loopt je hele planning in de soep. Want dan moet de vloer alsnog gesloopt worden. Een nieuwe vloer worden aangelegd. En daarna moet de vloer verwarming nog worden geïnstalleerd.

Dit kan zomaar 6 weken extra tijd kosten. Of nog veel meer als materialen moeilijk leverbaar zijn ende juiste vakmensen geen tijd hebben.

 

Een soepel bouwproces: jouw doelstellingen zijn belangrijk!

Ook tijdens de bouwfase zijn jouw doelstellingen die tijdens de voorbereidingsfase zijn uitgewerkt van groot belang.

Wil je dat jouw bouwplan zo snel als mogelijk wordt opgeleverd? Dan moeten de aannemer, installateur en interieurbouwer goed van elkaar weten wanneer het werk van de ander klaar is. Want bijna alle werkzaamheden in de bouw volgen elkaar op.

Ofwel als een binnenmuur is gemaakt, dan kan daarna de installateur elektriciteit aanleggen. En als de elektriciteit is aangelegd, dan kan daarna de stukadoor aan de slag. Een andere volgorde is niet mogelijk!

Dit vraagt dus om een goede voorbereiding en goed management. Want als de installateur niet op de afgesproken datum kan starten, dan kan het zomaar zijn dan hij pas 2 weken later tijd heeft. Daarom gaat dit ook regelmatig mis.

Bouwen zonder problemen lijkt wel een utopie. Maar met de juiste aanpak kan het wel soepel verlopen.

Duidelijke afspraken voorkomt problemen, zoals een opleverdatum én startdatum, goed ontwerp, een reële planning en een goed afgestemde planning.

 

Regie en eigenaarschap

Of jij krijgt wat je wil hebben. Jouw droomwoning of het ideaal ingericht kantoor. Dit hangt af van alle onderdelen van het bouwplan. Vanaf de voorbereidingsfase tot en met de bouwfase.

Uiteindelijk komt alles samen in de praktijk tijdens de bouwfase. Er zijn veel dingen die van invloedzijn op een soepel en zorgeloos proces. Komen alle materialen op tijd binnen? Klopt de bouwtekening? Begint de aannemer volgens afspraak? En blijft hij in de pas met de planning?

De aannemer en overige vakmensen hebben niet altijd dezelfde belangen als die van de opdrachtgever. Soms valt een andere klus van de aannemer of vakmensen tegen. Dan moeten ze daar langer doorwerken en starten ze later aan jouw opdracht.

Het is daarom zinvol te zorgen voor een juridisch goed contract. En te zorgen dat iemand de vakmensen achter broek de zit. Iemand die de regie uitvoert voor de opdrachtgever.

Ook interessant zijn de volgende artikelen:

Verbouwen: waarom is kwaliteitscontrole belangrijk?

Bouwen of verbouwen: hoeveel geld en tijd kost het?

9 waardvolle tips: huis bouwen of verbouwen

Jouw woning verduurzamen zonder verkooptrucjes

Delen:

Inhoudsopgave

Blog

Aanbevolen blogs

Bouwen en bouwkosten
January 15, 2022

Verbouwen: waarom is kwaliteitscontrole belangrijk?

Voorkom 3 bekende problemen tijdens het (ver)bouwen door goede kwaliteitscontrole.
Bouwen en bouwkosten
March 16, 2022

Bouwen of verbouwen: hoeveel geld en tijd kost het?

Vindt hier voorbeelden van de kosten voor diverse bouwplannen. En de benodigde tijdsbesteding van eerste idee tot en met oplevering.
Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren en het sitegebruik te analyseren. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.